14.11.2011

Järki vai sydän


19.5.11

"Olen menossa kotiin, yleensä oikaisen viereisen rivitalon nurmikon vierestä kulkevan polun kautta, koska tiedän ettei naapuri ole tähän aikaan iltapäivästä kotona. Tiedän, ettei naapuri pidä siitä, että polkua käytetään.  Avattuani kotioven mietin, miksi en nyt oikaissut ja pohdittuani asiaa tajuan, että naapurin kotona olemisesta oli jokin merkki, joka ei kuitenkaan tavoittanut tietoisuuttani, silloin kun valitsin maantien kautta kiertämisen. Reittiä valitessani, en tiennyt, että tiesin naapurini olevan kotona."  Mielenkiintoista, eikö olekin.
Tiedämme, että tiedämme (positiivinen tieto)
Tiedämme, että emme tiedä (negatiivinen tieto)
Emme tiedä, että tiedämme (intuitio)
Emme tiedä, että emme tiedä (tietomme rajat).

Mistä ihmisellä voi olla intuitiota? Intuitio ei ole arvaus. Platon totesi: "Tieto on hyvin perusteltu tosi uskomus".  John Locke sanoi,  "ajatukset, jotka usein tulevat etsimättä, ikään kuin tipahtavat päähän, ovat tavallisesti kaikkein arvokkaimpia". Ihmisellä on ainakin kaksi erilaista tapaa ajatella, joita jokapäiväisessä kielessä nimitämme tunteenomaiseksi ja järkiperäiseksi ajatteluksi.

Silloin kun ihminen on kiihtynyt jostakin asiasta,  hänen kannattaisi tehdä  ratkaisu vasta siten, kun hän on rauhoittunut ja miettinyt asiaa.  Usein kannattaa nukkua yön yli ennenkuin tekee tärkeitä päätöksiä.
Puhumme myös järjestä ja sydämestä.  Sanomme: "Sydämeni kyllä sanoi, että tee näin, mutta kuuntelin järkeni ääntä." Tai toisinpäin.


Ihmiselle on annettu järki ja tunne,
jotta hän käyttäisi niitä molempia
rinnakkain, ristiin rastiin.
Vangitsematta niitä
omiin karsinoihinsa.
Kummankaan käytössä kulumista
pelkäämättä.

Sydän järkeilee tavalla,
josta järki ei tiedä mitään.
Joskus vain järki voi avata
sydämen solmut.
 ~~Tommy Taberman, Jussi T.Koski~~


Arkielämässä usein pidämme rationaalista, järkiperäistä ajattelua ja päätöksentekoa parempana kuin tunneperäistä. Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen - Järkiperäinen päätöksenteko ei välttämättä ole parempaa tai tehokkaampaa  kuin tunneperäinen.  Molemmat ajattelu- ja päätökentekotavat ovat meille välttämättömiä, ja molemmilla on omat hyvät puolensa ja omat heikkoutensa.

Voisi  jopa sanoa, että  sosiaalinen älykkyys on sitä, että osaa käyttää rationaalista ajattelua ongelmiin, jotka edellyttävät oikean vastauksen löytämistä ja tunneperäistä ajattelua sellaisiin, joihin liittyy intohimoa, luovuutta, ylipäätään kaikki tunteet. Järkiperäinen ajattelu  saattaa helposti johtaa meidät harhaan, jos emme osaa ottaa huomioon päätöksemme tai toimintamme seurauksia myös omille tunteillemme. Useinkaan emme  ole tietoisia päätöksiin vaikuttavista syistä, jotka tulevat kokemuksistamme, ja  liittyvät usein pelkoon,  tai ylipäätään siihen, että haluamme varmistua, että päätöksemme on oikea. Joskus sitä on mahdotonta  tietää etukäteen.  Elämässä on uskallettava ottaa riskejä.  - Avattava ovia ja astuttava sisään -  Ja katsottava mihin ne johtaa.    

Päätös on vasta kaiken alku.
Kun ihminen päättää jotain,
hän syöksyy voimakkaaseen virtaan,
ja virta kuljettaa hänet paikkoihin,
joista hän ei ole edes uneksinut päätöstä
tehdessään.
~~Paolo Coelho~~


Muutokset elämässä ja varsinkin persoonassamme aloittavat kehityskulkunsa aina paljon aiemmin ennen kuin tulemme niistä itse edes tietoiseksi.

Sain ystävältäni  kauniin ajatuksen ja viestin, jossa hän pyysi minua kuuntelemaan ratkaisun tekemisessä ennenkaikkea sydämeni ääntä.


Vuosia sitten erään toisen ratkaisun kohdalla sain viestin:  
"Mitä sitten teetkin ja päätätkin, teet oikean valinnan, kun kuuntelet sydäntäsi. Kumpikin valinta vie Sinun elämääsi eteenpäin. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää ratkaisua..."   


 Viesti sisälsi myös Pyhän Teresan rukouksen:
"Salli tänään löytyä rauha sisimpääsi.
Olkoon luottamuksesi Jumalaan,
että olet täsmälleen siellä,
 missä sinut on tarkoitettu olemaan.
Älä unohda äärettömiä mahdollisuuksia,
jotka syntyvät luottamuksesta ja uskosta.
Tulet käyttämään niitä lahjoja, jotka olet saanut,
ja annat eteenpäin sitä rakkautta,
joka on ylhäältä  annettu sinulle.
Ole tyytyväinen tiedosta,
että olet yksi Jumalan lapsista.
Salli tämän läsnäolon asettua sinun sisimpääsi,
ja anna sielullesi vapaus laulaa,
tanssia, ylistää ja rakastaa..."

Ei kommentteja: